מבחן הראיה – המבחן החשוב ביותר בכיתה

שנת הלימודים החלה, דאגתם לילדיכם למחברות, ספרים וכלי כתיבה. אפילו התעקשתם על תיק נוח ובריא לגב, אך מה עם בדיקת עיניים?!
 
עד גיל 6, זמן הכניסה לכיתה א’, מומלץ להיבדק אצל אופטומטריסט התפתחותי. מטרת הבדיקה, היא לאתר בעיות בהתפתחות מערכת הראייה, בעיות קוצר או רוחק ראייה, בעיות מיקוד ובדיקת גלגל העין. בדיקת העיניים הראשונה אמורה להיעשות בגיל 6 שבועות – בגיל זה נערכת בדיקה ראשונית בטיפת חלב על-ידי אחות. במידה ותתגלה בעיה מיוחדת יופנה התינוק לבדיקת ראייה עיניים מקיפה הבדיקה מודדת את כושר הראייה ובדיקת גלגל העין לאיתור סטייה מהתקן, וזאת בכדי למנוע התפתחות עין עצלה. בדיקת העיניים השנייה אמורה להיעשות בגיל 3 שנים – בגיל זה אמורה להיערך בדיקת ראייה, אשר במהלכה יש צורך לבדוק את חדות הראייה על-ידי מבחן זיהוי תמונות או אותיות ממרחק. בדיקות העיניים השלישית אמורה להיעשות בגיל 6 שנים – לפני הכניסה לכיתה א’ ובמהלכה.

הסיבות להתפתחותן של בעיות ראייה הן גנטיות ונרכשות, לכן ברוב רובם של המקרים לא נוכל למנוע אותן. מדובר בהתפתחות טבעית של הגוף ובתוך כך גם מערכת הראייה. גם אם הילד צופה בתדירות גבוהה בטלוויזיה, הדבר לא יגרום לו לבעיות ראייה, אך אם הוא צופה בטלוויזיה קרוב מאוד למסך, סימן שיכולה להיות לו בעיה בראייה, שהתפתחה ללא קשר. מה שכן, נוכל למנוע החמרה והידרדרות, על-ידי תשומת לב וטיפול מתאים.
 
הסימנים היכולים להצביע על בעיות ראייה אצל הילד:
1. הילד מתחמק ממטלות הכרוכות בראייה לקרוב.
2. הילד מתקשה לכתוב או לקרוא.
3. הילד מתקשה להעתיק מהלוח.
4. הילד עוצם עין אחת בעת ביצוע פעולה כמו קריאה וצפייה למרחק.
5. קיימת פזילה קבועה או מתחלפת בעין אחת.
6. הילד מתלונן על סנוור תמידי.
7. הילד מקרה את פניו לספר
8  ילד מתקרב לטלוויזיה, לעיתים בטענה, כי אינו שומע טוב
9. בחילות בנסיעות

אם זיהית אחד או יותר מההתנהגויות והתופעות הללו, מומלץ לפנות לבדיקת ראיה.
במקרים רבים הגננת או המורה מבחינות בקושי ראייתי אצל הילד ומייעצות להורים שהילד יעבור בדיקת אופטומטריסט. אם אינך בטוח לגבי המצב הראייתי של ילדך מומלץ להגיע עמו לבדיקה כדי להסיר ספק.
תקופת המעבר הזו, מגן חובה לכתה א' היא תקופה מרובת שינויים בחייו של הילד. תקופה זו לא קלה עבורו, כי הוא עובר מסביבה חופשית ופתוחה לסביבה יותר דורשת ומחייבת והוא צריך להוכיח את עצמו בפני הסובבים אותו, המשפחה, המורים והחברים החדשים. כמו כן, מוטלות עליו מגוון משימות ראייתיות שהוא לא נחשף אליהן בעבר כגון: קריאה ממושכת בספרים ובחוברות עבודה, קריאה מהלוח, העתקה מהלוח למחברת. ייתכן כי יתעורר קושי, בין אם הילד מדווח עליו ובין אם לא. לצערנו קיימות תגובות אופייניות של הורים: "הוא יתרגל", "הוא צריך יותר להתאמץ", "זה יעבור לו", כשם שאנו לא נתרגל לעובדה שאנו לא רואים היטב, כך גם ילדנו, שנמצא בתקופה חדשה ולא פשוטה בחייו.
 
בין אם לילד יש בעיה ראייתית, בין אם מדובר בתיקון אופטי פשוט, באמצעות שימוש במשקפיים ובין אם מדובר בטיפול ראייתי כמו אימון חזותי, הכוללים תרגילי עיניים, יש לטפל בבעיה בהקדם כדי להקל על עליו בהווה, להקנות לו איכות חיים ולא לגרום לו נזק עתידי. ניתן להתמודד ולתקן ליקויי ראיה שהתגלו בזמן. לרוב עד גיל 8 ניתן לפתור ליקויי ראייה שונים, כשחלון ההזדמנות הזה ייסגר, הלקויים יתקבעו ועלולים להיות בלתי הפיכים.
לא לחינם משרד החינוך דורש בדיקת ראיה לפני כיתה א'. נמצא קשר ישיר בין הישגיות והצלחה בלימודים לבין תקינות הראיה. בהרבה מקרים סברו המורים כי הילד "סתם מפריע", "משתעמם" או "עצלן", כשלמעשה הוא אינו מסוגל לראות ולהעתיק מהלוח. כשהילד לא מצליח לקרוא או לכתוב כי הוא פשוט לא רואה, הוא מפתח תסכול שקשה לו להביע. והוא סוחב איתו את "ליקוי הלמידה" כשלמעשה, הפיתרון זמין ופשוט.  
 
כשיש ספק – אין ספק
במקרה ומתעורר חשד, יש לגשת לאופטומטריסט לבדיקת העיניים והראיה. חשוב לשתף בילד ולהסביר לו את מהות הבדיקה, ומה הוא צפוי לעבור ולהרגיש. חשוב כי יבין מה מטרת הבדיקה וחשיבותה. כדאי לדבר עימו ולהסביר לו כי ייתכן והוא יידרש לזהות תמונות של חפצים וכי עליו לענות בכנות, גם אם הוא לא מזהה את החפצים.
 
אנו מזמינים אתכם להיכנס אלינו לבדיקת ראיה לפני כיתה א' אצל מיטב באופטומטריסטים המומחים שלנו,  כדי להבטיח לילדכם שנה מוצלחת, פורייה ובעיקר חדה וברורה.
 
כתובתנו: קרן היסוד 2, רעננה
טלפון: 09-7426263
clinic@clc-optic.com
 
דילוג לתוכן