עבודה מול המחשב מאמצת את העיניים ועלולה לגרום, בין השאר, לעייפות כללית, לראייה מטושטשת, ליובש בעיניים ולצריבה. טיפים לעבודה נכונה מול הצג. המחשב הוא כיום המכשיר הדיגיטאלי נפוץ בכל בית, וכ־80% ממשקי הבית בישראל מחוברים לאינטרנט.
הצג המרצד מחליף לנו הרדיו, העיתונים, הטלוויזיה, הטלפון, ואנחנו מוצאים את עצמנו מבלים שעות מול המחשב. לטכנולוגיה המדהימה הזאת גובה מחיר מהעיניים שלנו. . אחת מהבעיות הנפוצות עקב שימוש מרובה במחשב היא תסמונת ראיית מחשב – Computer Vision Syndrome, או בקיצור – CVS.
מהם המאפיינים של תסמונת ראיית מחשב?
אדם הסובל מהתסמונת הזו ירגיש יובש בעיניים, תחושת אי־נוחות בעיניים, עייפות כללית ואובדן ריכוז. ככל שמשך זמן הצפייה מתארך, הוא יחווה ראייה מטושטשת או כפולה, צריבה או קושי למקד את העיניים, ראייה לא ברורה למרחק עם הרמת המבט, רגישות לאור ואי־נוחות עד כאב באזור הצוואר או הכתפיים. כ-50% מהעובדים על בסיס יומי מול המחשב, חווה את התופעות הללו.
למה זה קורה?
הסיבה העיקרית לתסמונת היא שהעיניים נדרשות לתפקוד גבוה ומאומץ בעבודה מול מחשב. תפקוד לא מושלם של העיניים בסביבת עבודה לא תקינה, תוביל בסופו של דבר לבעיות עיניים וראייה. .
למה העיניים מתאמצות במיוחד מול המחשב?
הבעיה נעוצה בעובדה שהקריאה מצג המחשב, השונה מקריאה מספר או מעיתון.
זווית הראייה. מול המחשב רחבה יותר מאשר בקריאת ספר, מה שדורש תנועות עיניים רבות יותר. .
בנוסף, מערכת הראייה מגיבה היטב לאותיות שיש להן קצוות מוגדרים עם ניגוד בין הרקע לאותיות. העיניים מטבען מגיבות היטב כמעט לרוב החומר המודפס שבנוי מאותיות שחורות על רקע לבן, אך תגובתן תהיה שונה לאותיות המופקות בצורה אלקטרונית. אותיות ודמויות שמופיעות על מסכים עשויות מהרבה נקודות קטנות, או בשפה מקצועית, פיקסלים. לעיניים קשה להתמקד בדמויות המורכבות מפיקסלים, היות וכל פיקסל בהיר במרכז אך מתכהה בקצוות הקיצוניים.
האם עבודה מול מחשב גורמת בהכרח לירידה ביכולת הראייה?
מחקרים הראו שמאמץ קבוע הנדרש כדי להתמקד בעצמים קרובים למשך זמן רב עלול לגרום לנעילה של מערכת ההתמקדות. השרירים האחראים להתמקדות ננעלים, והעיניים עוברות למצב שבו הן מתמקדות באופן תמידי למרחק קרוב. כתוצאה מכך, הן אינן רואות היטב למרחק רב. התופעה הזאת, יוצרת קוצר ראייה מדומה ומביאה לעלייה במספר המשקפיים. אם לא מנטרלים את הגורם למאמץ היתר של מערכת ההתמקדות, המספר ימשיך לעלות.
ידוע לנו על משתמשים במחשבים שפיתחו קוצר ראייה שלא היה קיים קודם לכן. הממצאים האלה מחזקים את הדעה שעבודת עיניים מרובה בטווח קרוב עלולה לגרום לעלייה בקוצר הראייה. מוכל לראות למשל, שי רוב בחורי הישיבה מרכיבים משקפיים במספר גבוה.
אולם, עד היום לא נעשה כל מחקר אשר מוכיח כי עבודה במחשב גורמת לקוצר ראייה יותר מאשר צורות אחרות של עבודה הכרוכות בראייה לקרוב. קוצר
איך מתמודדים עם תסמונת ראיית מחשב?
ראייה טובה למרחק אינה בהכרח מספיקה כשעובדים מול מסך מחשב, כיוון שעבודה נוחה מול מחשב דורשת ראייה יעילה, בלי קושי ובלי תחושות מעיקות בעיניים. יעילות הראייה נבדקת אצל אופטומטריסטים המתמחים בבדיקות לתפקודי ראייה בכלל ולתפקודי ראייה מול מחשב בפרט. הם עשויים לאתר אחת או יותר מהבעיות כמו תיאום בין העיניים, בעיות מיקוד, תנועות עקיבה של העיניים ועוד.
בבעיות הללו ניתן לטפל בעזרת משקפיים, ותרגילי ראייה, אבל חשוב לטפל גם בגורמים הסביבתיים שמשפיעים על יעילות הראייה:
תאורה לא מתאימה אחראית לכ־30% מהמקרים של תסמונת ראיית המחשב. הקושי נובע לרוב מתחושת סנוור הנגרם כתוצאה מעודף תאורה או מחוסר תאורה.
מסך המחשב, כשלעצמו, מספק תאורה טובה, ולכן ניתן ורצוי להפחית את התאורה בחדר. לאחרונה, פותח ציפוי מיוחד למשקפיים, המהווה פילטר כחול. הוא מחדד מאוד את הכתב על המסך ומקל על תופעות ראיית המחשב שפירטנו בתחילת המאמר.
העיניים הן שמובילות את הגוף, והגוף יתפוס את התנוחה המתאימה לעיניים כדי לראות בנוחות. מסך שלא ממוקם נכון יגרום לתנוחות גוף מעוותות. לכן יש חשיבות לכך שהמסך יהיה ממוקם בצורה נוחה לא רק לעיניים, אלא גם לשאר חלקי הגוף. המרחק הרצוי הוא בין 70-50 סנטימטרים. כל מרחק שחורג מכך – קרוב יותר או רחוק יותר – מצביע על בעיית ראייה, ומומלץ לפנות לבדיקת ראייה.
האם תסמונת ראיית מחשב מזיקה באופן בלתי הפיך?
החוקרים מניחים שלא מדובר בנזק שאי אפשר לתקנו, אך כיוון שהנזק הוא מיידי, הוא פוגם ביעילות העבודה ובאיכות החיים.
האופטומטריסטים שלנו באופטיקה CLC מומחים באבחון תסמונת ראיית מחשב, הם יוכלו לייעץ לך, להציע לך תמיסות עיניים במקרה של יובש ולתת לך מידע ועצות כיצד לשמור על ראייתך גם בעידן המסכים הממוחשבים