יובש עיניים

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב print
Print

הדמעות חיוניות לשמירה על בריאות העין והראיה. הן נוצרות על ידי בלוטת הדמעות המרכזית (באזור הצדי של העפעף העליון) וכן בחלק הפנימי של העפעפיים. הדמעות נוצרות כל העת, כאשר קצב ההפרשה מוגבר במצבי רגשיים שונים. הן משמשות להזנה למשטח העין החיצוני (קרנית / לחמית ולובן העין), ומאפשרות לקרני האור להישבר באופן מדויק וממוקד למרכז הראיה. המבנה הכימי של הדמעות מורכב וכולל מים, מלחים, סוכרים, חומרים אימונים. ישנו מרכיב שומני בדמעות אשר שומר עליהן מפני אידוי. במקרים של עין יבשה (dry eye) – עלולים להרגיש תחושת גוף זר / חול בעיניים, כאבים בעיניים או באזור הגבות, וראיה מטושטשת (עקב הפרעה במיקוד קרני האור).

עיניים יבשות הן ממצא שכיח בגיל המבוגר, וכיום עם עבודה מרובה מול מחשב ניתן לראות עיניים יבשות גם בצעירים. במקרים רבים ישנה דלקת עפעפיים (Blepharitis) עם הפרעה להפרשת נוזל שומני השומר על משטח הדמעות מאידוי. בלוטת הדמעות תייצר דמעות באופן נורמלי ואף ביתר אך הדמעות לא תשארנה די זמן על העין. ולכן, באופן פרדוקסלי, אנשים עם עיניים יבשות יכולים להתלונן על דמעת, אך זו תהיה דמעת חולפת ללא זליגה על הלחי, שתופיע יותר בחוץ ובמזג אוויר יבש. במקרים אחרים יכולה להופיע ירידה בהפרשת הדמעות הבסיסית (למשל במחלות פרקים). הטיפול השמרני כולל תחליפי דמעות מסוגים שונים כאשר ישנה עדיפות לדמעות ללא חומר משמר, גי'ל סיכוך, טיפות אימונומודולטוריות, וכן במקרים קשים חסימה של צינוריות הניקוז על ידי פקקים (punctal plugs).

שכיחות

תסמונת העין היבשה היא אחת המחלות השכיחות ביותר ברפואת עיניים. על פי מחקרים שונים נמצא שהשכיחות באוכלוסיה היא כ- 15%, בעוד שהשכיחות בקרב מרכיבי עדשות מגע עולה לכ-50%. 


סימפטומים

התלונות הקשורות בעין יבשה הן בעיקר תחושה של חוסר נוחות לעין, אדמומיות, הרגשת צריבה, תחושת חול או גוף זר בעין, רגישות מוגברת לאור, ולעיתים רחוקות אף תחושת כאב. לפעמים באופן פרדוקסלי מורגשת דווקא דמעת מרובה, הנוצרת כמנגנון פיצוי לשינויים בהרכב הדמעות.  תלונות אלו מוחמרות בעיקר במהלך עבודה ממושכת מול מסך מחשב, קריאה, נהיגה, או שהייה בסביבה ממוזגת אויר. אנשים המרכיבים עדשות מגע עלולים להרגיש קושי גובר בהרכבת העדשות וצורך להסירן לאחר זמן קצר. בנוסף תיתכן ירידה באיכות הראייה ותנודתיות בחדות הראייה, בעיקר לקראת סוף יום העבודה.

טיפות הרטבה ותחליפי דמעות

תמיסות אלו מכילות חומרים צמיגים המשפרים את לחות העין ומקילים במידה מסויימת על תחושת היובש והצריבה. קיימים תכשירים רבים כאלו בבתי המרקחת, ואין צורך במרשם רופא להשגתם. קיימים שני סוגים של תכשירים:
1. תחליפי דמעות עם חומר משמר – אלו מסופקים בבקבוק שניתן להשתמש בו למשך מספר שבועות מרגע הפתיחה. תכשירים אלו זולים, וניתנים ליובש קל בעיניים, כאשר תדירות השימוש היא של מספר פעמים ביום (בד”כ 3-4 פעמים).
2. תחליפי דמעות ללא חומר משמר – אלו מסופקים באמפולות קטנות לשימוש חד-יומי (תמונה 3). העדר חומר משמר מאפשר להשתמש בתכשירים אלו מספר רב יותר של פעמים ביום ולאורך זמן רב יותר. זאת מכיוון שאין בהם חומרים משמרים היכולים לעיתים לגרום לנזק למשטח הקדמי של העין. הם יקרים יותר אך מומלצים יותר לשימוש, בעיקר באנשים הסובלים מיובש בינוני עד קשה ונזקקים לטיפול ממושך.
בנוסף קיימים תחליפי דמעות בצורת משחות או ג’ל (תמיסה צמיגה יותר מהתמיסה הרגילה). אלו מתאימים במיוחד לשימוש לפני השינה ומעניקים לחות לעין במהלך השינה.

דילוג לתוכן